Chleb na zakwasie z lnem i sezamem

Kolejna moja propozycja chleba na samym zakwasie, bez drożdży. Z dodatkiem mielonego lnu oraz sezamu, który bardzo wyraźnie czuć. Idealnie pasuje do wszelkich wytrawnych i słodkich dodatków. Jest bardzo łatwy w przyrządzeniu, więc polecam początkującym adeptom sztuki piekarskiej.

Zaczyn:

  • ok. 4 łyżki zakwasu
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka wody

Ciasto właściwe

  • 1 szklanki mąki pszennej poznańskiej
  • 1 szklanka mąki pszennej graham
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mielonego lnu
  • 1/2 szklanki ziarna sezamu
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu

Wymieszaj wszystkie składniki zaczynu, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej 8 h. Odłóż 4 łyżki, wstaw do lodówki i użyj do następnego chleba. Do reszty dodaj mąki, len, sezam, sól i ciepłą wodę połączoną z miodem. Wymieszaj i uformuj podłużny bochenek. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-2 h. Ponacinaj wierzch, wstaw do piekarnika i piecz ok. 1 h w 200 st. C.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*