To troszkę zaległy wpis bo przedstawione słodkie drożdżowe ślimaczki powstały razem z tymi pasztecikami pieczarkowymi. Zarówno połączenie Nutelli i czereśni, jak i masła orzechowego z dżemem jest jak najbardziej udane i godne polecenia. Bawiłam się też z masą krówkową, ale ta okazała się zbyt płynna i uciekła na blaszkę.
Ciasto drożdżowe:
- 50 g drożdży
- 200 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej poznańskiej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
Nadzienie:
- Nutella
- masło orzechowe
- gęsty dżem truskawkowy
- czereśnie
Połącz ciepłą wodę z cukrem i drożdżami. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj zaczyn z mąką, solą, jajkiem i olejem. Dobrze wyrób i odstaw do podwojenia objętości. Podziel na pół, rozwałkuj. Na jedną połowę nałóż Nutellę i wydrylowane czereśnie, na drugą masło orzechowe i dżem. Zwiń w roladę, którą następnie pokrój na ok. 2-3 cm plastry. Każdy kawałek układaj poziomo na blasze, w dość dużych odstępach. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ślimaczki są pyszne jeszcze ciepłe.
lubię takie pyszności :]