Muffinki cytrynowe z masą krówkową i owocami

Pierwszy wypiek stworzony przez uczniów Szkoły Kuchni Artystycznej, którą mam przyjemnosć prowadzić po raz drugi na Mazurach. Muffinki pysznie nadziane masą kajmakową lub owocami. Z foremek piłek, które mogliście podziwiać też rok temu we wpisie: muffinki – kokosowe kopułki. Technicznie wyszły fantastycznie i smakowały wspaniale. Jak dla mnie to naprawdę świetny start! Podziwiajcie też piękne talerzyki sfotografowane na starej studni 😉

Backstage z produkcji muffinów do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

Aranżacja Martyny:

  • 2 kubeczki mąki (200 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kubeczka cukru
  • 1 kubeczki mleka
  • 1/2 kubeczek oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • masa kajmakowa
  • owoce (u nas banany i nektaryny)

W większej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. W mniejszej misce wymieszaj z mleko z olejem i sokiem z cytryny oraz jajkiem. Połącz składniki mokre i suche. Wyłóż część ciasta do połowy foremek. Dodaj masę kajmakową lub kawałki owoców. Przykryj odrobiną ciasta. Piecz ok. 20 minut w 180 st. C.

Aranżacja Martyny:

Aranżacja Oli:

Aranżacja Mateusza:

Aranżacja Wiktorii:

Aranżacja Natalii:

Aranżacja Mikołaja:

3 komentarzy

  1. W pierwszej kolejności zazdroszczę Mazur.
    W drugiej zazdroszczę muffinek – jako wielka fanka kajmaku i tego, co piekielnie słodkie, chętnie bym taką jedną przygarnęła. 🙂

    Pozdrawiam ciepło, A. 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*