Tort karmelowo-słonecznikowy

O tym, że słonecznik świetnie smakuje na słodko przekonałam się już jakiś czas temu piekąc rajskie ciasteczka. Dziś miałam okazję podzielić się doświadczeniem i zaproponować upieczenie tortu z okazji urodzin uczestniczki mojej letniej Szkoły Kuchni Artystycznej – Martyny. Pomysł połączenia kremu karmelowego, słonecznika, biszkoptu i Nutelli spotkał się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem młodzieży. A potem również wszystkich degustujących 🙂

Poniższy przepis jest modyfikacją tego przepisu: https://wkrainiesmaku.pl/9258/ciasto-karmelowo-slonecznikowe/

Backstage z produkcji tortu do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

Biszkopt (upiec dwa):

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka tortowa – dosypać do mąki ziemniaczanej do 1 niepełnej szklanki

Krem budyniowo-kajmakowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 100 g masła*
  • 1 puszka masy kajmakowej

Masa słonecznikowa:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g słonecznika

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy typu Nutella

Biszkopty: Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Delikatnie wmieszaj żółtka, naprzemiennie z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i wcześniej przesianą. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C ok. 30-40 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekrój biszkopt horyzontalnie na trzy części.

Krem budyniowo-kajmakowy: Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj z masłem oraz masą kajmakową.

Masa słonecznikowa: Roztop masło z cukrem. Dodaj słonecznik i chwilę przesmaż, do lekkiego zbrązowienia ziaren słonecznika. Odstaw do przestygnięcia.

Składanie tortu: Na blat biszkoptowy wyłóż część słonecznika i kremu. Przykryj drugim biszkoptem i przełóż Nutellą. Umieść kolejny biszkopt, słonecznik oraz krem. Udekoruj brzegi kremem i dodatkowym słonecznikiem.

Po rozkrojenu:

W trakcie przygotowań:

Przed przemiłą wspólną konsumpcją – walka z gasnącymi świeczkami.

 

* Przy 100 g masła krem jest w konsystencji bardziej budyniowy niż taki jak typowy krem, do którego daje się znacznie więcej tłuszczu. Ale jak dla mnie tak jest smakowo ok, a jednak trochę lżej.

Inna wersja, z 2 maja 2016 r.

Krem karmelowy połączyłam z 3/4 ilości masy słonecznikowej. Reszta słonecznika „poszła” na wierzch. Blaty biszkoptowe nasączyłam wódką. Z Nutelli zrezygnowałam – bez niej ciacho też smakowało super.

Tort karmelowo-słonecznikowy

Tort karmelowo-słonecznikowy

8 komentarzy

  1. Faktycznie bardzo zaskakujące i intrygujące połączenie. Aż próbuję sobie je wyobrazić. Aczkolwiek skoro popcorn z karmelem stał się moim ulubionym rodzajem, to i taki słonecznik w torcie na pewno by mi posmakował. 🙂

    Pozdrawiam ciepło! A. 🙂

  2. […] W Krainie Smaku O mnieRSS 30/07/2013Tort orzechowo-śmietanowyw kategorii:Biszkopty i ciasta ubijaneTortyWypieki słodkieDrukujKulinarny obóz który miałam niedawno okazję prowadzić zwieńczył finałowy bankiet i nasz okazały tort – orzechowo-śmietanowy z owocami. To drugie tego rodzaju dzieło upieczone przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, po torcie karmelowo-słonecznikowym. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*