Na wakacyjnym kursie kuchni artystycznej nie mogło zabraknąć oczywiście artystycznych pierogów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej bardzo dobrze sobie z nimi poradzili. Z uwagą wysłuchali też mojego wstępu na temat technicznych aspektów produkcji pierogów (patrz wpis: pierogi – ciasto idealne) i obejrzeli pokaz zdjęć prezentujących różne kształty i rodzaje pierogów. Absolutnie każdy poradził sobie z ciastem (żadne nie było twarde) i kompozycją farszu. Zobaczcie poniżej jakie ciekawe powstały.
Backstage z produkcji pierogów do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
Z resztek ciasta Mateusz z zapałem przyrządził podpłomyki.
Ciasto:
- 2-2.5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłej wody lub jogurt naturalny (w wersji chłopców)
Farsze:
Wiktorii – podsmażone z cebulką pieczarki, następnie zmiksowane, doprawione solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi:
Martyny i Ali – z kaszą gryczaną, twarogiem i tymiankiem:
Natalii – z pomidorowym Almette, szuszonymi pomidorami (nie w oleju) i oregano w cieście bazyliowym:
Marty i Oli – z serkiem Almette (o smaku gruszki i jabłka) z kawałkami jabłka; niestety troszkę się rozsypały przy gotowaniu, ale samo ciasto było wspaniałe, więc twarożek został podany osobno – z dodatkiem rodzynek i cynamonu:
Marta i Ola przy pracy:
[…] i czosnkiemw kategorii:Dania wegetariańskieNaleśniki i plackiDrukujNa wczorajszej lekcji lepienia pierogów wspominałam moim uczniom o tym, że z resztek ciasta pierogowego można zrobić placuszki zawane […]
[…] pierogi z kaszą gryczaną i serem […]