Pierogi Szkoły Kuchni Artystycznej

Na wakacyjnym kursie kuchni artystycznej nie mogło zabraknąć oczywiście artystycznych pierogów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej bardzo dobrze sobie z nimi poradzili. Z uwagą wysłuchali też mojego wstępu na temat technicznych aspektów produkcji pierogów (patrz wpis: pierogi – ciasto idealne) i obejrzeli pokaz zdjęć prezentujących różne kształty i rodzaje pierogów. Absolutnie każdy poradził sobie z ciastem (żadne nie było twarde) i kompozycją farszu. Zobaczcie poniżej jakie ciekawe powstały.

Backstage z produkcji pierogów do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

Z resztek ciasta Mateusz z zapałem przyrządził podpłomyki.

Ciasto:

  • 2-2.5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłej wody lub jogurt naturalny (w wersji chłopców)

Farsze:

Wiktorii – podsmażone z cebulką pieczarki, następnie zmiksowane, doprawione solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi:

Martyny i Ali – z kaszą gryczaną, twarogiem i tymiankiem:

Natalii – z pomidorowym Almette, szuszonymi pomidorami (nie w oleju) i oregano w cieście bazyliowym:

Marty i Oli – z serkiem Almette (o smaku gruszki i jabłka) z kawałkami jabłka; niestety troszkę się rozsypały przy gotowaniu, ale samo ciasto było wspaniałe, więc twarożek został podany osobno – z dodatkiem rodzynek i cynamonu:

Marta i Ola przy pracy:

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*