Podpłomyki z masłem bazyliowym i czosnkiem

Na wczorajszej lekcji lepienia pierogów wspominałam moim uczniom o tym, że z resztek ciasta pierogowego można zrobić placuszki zawane podpłomykami lub chapati (indyjski odpowiednich polskich podpłomyków). Lekcja absolutnie nie poszła w las bo dziś kilka osób samo zaproponowało, że chętnie przygotuje te placuszki i poda z masłem bazyliowo-czosnkowym. Pomysł oczywiście świetny, który w innej odsłonie realizowałam też rok temu (patrz wpis: artystyczne chapati).

Backstage z produkcji podpłomyków do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

Aranżacja Marty:

  • mąka pszenna
  • szczypta soli
  • gorąca woda (ok. 80 st.)
  • masło
  • świeża bazylia
  • czosnek

Połącz mąkę z solą i bardzo gorącą wodą (koniecznie łyżką, uważając by się nie poparzyć). Wyrabiaj ciasto ok. 3-5 min. Odstaw na 15 min. Rozwałkuj i piecz na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.

Podawaj ciepłe, z ziołowym masłem przygotowanym poprzez wymieszanie posiekanej blenderem bazylii i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Aranżacja Natalii:

Aranżacja Oli:

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>