Tarta Tatin

Słynna francuska tarta – tart Tatin stworzona dla obozu informatycznego w podziękowaniu za reaktywację mojego komputera. Z jabłkami w karmelu, zapieczonymi pod ciastem francuskim, a następnie odwróconymi.

Do wypieku najlepsze będą nierozpadające się pod wpływem ciepła odmiany jabłek, np. Golden Delicious, Granny Smith, Gala albo Jonathan. Oczywiście tradycyjne jabłka można zamienić na gruszki, brzoskwinie czy nawet pomidory.

Backstage z produkcji i aranżacji tarty do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.

  • 4 średnie jabłka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • przyprawa do dań słodkich
  • ciasto francuskie

Obierz jabłka i pokrój w ósemki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i chwilę pogotuj, do momentu otrzymania dość gęstego karmelu. Umieść w nim jabłka. Przesmaż kilka minut i  przenieś owoce do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tarty lub tortownicy. Posyp przyprawą. Przykryj ciastem francuskim, które następnie ponakłuwaj w wielu miejscach by para wychodząca z jabłek podczas pieczenia miała gdzie ujść. Piecz w 200 st. C. ok. 20 minut.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*