Śledzie z cebulką i kiszonymi ogórkami w pysznym sosie

To chyba jeden z moich ulubionych sposobów na śledzie – z dużą ilością ogórków kiszonych, cebulką i sosem, nie tak bardzo majonezowym jak te sklepowe. Do tego bardzo pasuje mi ciemny, razowy chleb. I prosta surówka z kapusty pekińskiej połączonej z dokładnie tym samym sosem, który dodałam do śledzi. Przygotujcie go w podwójnej ilości. Nadmiar możecie wymieszać również ze świeżym ogórkiem, kukurydzą, pomidorami lub innymi warzywami. 

  • 2 duże płaty śledziowe w zalewie octowej
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 spora cebula

Sos majonezowo-jogurtowo-ziołowy*

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany i natka pietruszki lub koperek (najlepiej świeże, ale suszone też będą dobre)

Pokrój płaty śledziowe i ogórki w niewielką kostkę. Cebulę drobno posiekaj i przelej wrzącą wodą. Połącz z sosem przygotowanym przez wymieszanie majonezu, jogurtu, musztardy i przypraw.

* update z 30.11.2013 – Robiłam też też podobne śledzie z sosem chrzanowy i natką pietruszki. Również wyszło pycha.

Sos chrzanowy majonezowo-jogurtowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 150-g kubeczek gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • świeżo mielony czarny pieprz

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*