To chyba jeden z moich ulubionych sposobów na śledzie – z dużą ilością ogórków kiszonych, cebulką i sosem, nie tak bardzo majonezowym jak te sklepowe. Do tego bardzo pasuje mi ciemny, razowy chleb. I prosta surówka z kapusty pekińskiej połączonej z dokładnie tym samym sosem, który dodałam do śledzi. Przygotujcie go w podwójnej ilości. Nadmiar możecie wymieszać również ze świeżym ogórkiem, kukurydzą, pomidorami lub innymi warzywami.
- 2 duże płaty śledziowe w zalewie octowej
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 spora cebula
Sos majonezowo-jogurtowo-ziołowy*
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
- sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany i natka pietruszki lub koperek (najlepiej świeże, ale suszone też będą dobre)
Pokrój płaty śledziowe i ogórki w niewielką kostkę. Cebulę drobno posiekaj i przelej wrzącą wodą. Połącz z sosem przygotowanym przez wymieszanie majonezu, jogurtu, musztardy i przypraw.
* update z 30.11.2013 – Robiłam też też podobne śledzie z sosem chrzanowy i natką pietruszki. Również wyszło pycha.
Sos chrzanowy majonezowo-jogurtowy:
- 2 łyżki majonezu
- 150-g kubeczek gęstego jogurtu
- 2 łyżeczki chrzanu
- świeżo mielony czarny pieprz
Ale bym teraz takiego śledzia zjadła, pysznie wygląda 🙂 I jakoś tak mi się ze świętami kojarzy niewiedzieć czemu 🙂 Pozdrawiam!