Dżem bardzo truskawkowy z bazylią

Bardzo gęsty dżem, z samych truskawek z ogródka Mamy. Z dodatkiem bazylii, której zbyt szczególnie nie wyczuwałam. Konfiturkę mocno zredukowałam, nie dodając żadnych fixów, przez co wyszła bardzo słodka (ale nie za słodka), bardzo owocowa i bardzo nieekonomiczna – z połowy kilograma truskawek wyszedł mi jeden 250 ml słoiczek. Ale za to jaki pyszny i cenny! Jeśli chcecie  otrzymać wersję premium dżemu truskawkowego – zróbcie właśnie tę.

Dżemik świetnie pasuje do masła orzechowego!

  • 500 g truskawek
  • 3/4 szklanki (150 g) cukru
  • 10 liści bazylii

Umyj i odszypułkuj truskawki. Umieść w garnku i rozgotuj. Dodaj lekko posiekane liście bazylii. Zmiksuj całość blenderem. Redukuj na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Do momentu gdy konfitura będzie tak gęsta jak chcesz. By wyczuć odpowiedni moment możesz przeprowadzić „test talerzyka” – nabrać odrobinę dżemu na schłodzony talerz i sprawdzić po chwili czy z niego nie spłynie.

Oczywiście dżem możesz zamknąć w słoik na gorąco lub spasteryzować.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>