Bardzo lekka konfitura truskawkowa

Przedstawiona przeze mnie wczoraj mega-truskawkowa konfitura z bazylią była przewspaniała, ale niestety, bardzo nieekonomiczna i dość ciężka. Postanowiłam uzyskać również „lżejszy” dżem truskawkowy. Niestety, truskawki pektyn zbyt wiele w sobie nie mają by taki utworzyć, więc posiłkowałam się pektyną z torebki z żelfixem. Konfiturę przygotowałam w standardowy sposób. Poza protokołem dodałam jedynie odrobinę rabarbaru bo akurat znalazł się pod ręką. Rezultat? Lekka konfitura-galaretka z całymi kawałkami owoców. Zupełnie inna niż ta opisana wczoraj, ale również pyszna.

  • 1 kg truskawek pokrojonych na ćwiartki
  • 150 g rabarbaru
  • 1 żelfix 2:1 (Dr.Oetker)
  • 500 g cukru

Pokrojone na ćwiartki truskawki i pokrojony na kawałki rabarbar wymieszaj z żelfixem. Zagotuj, cały czas mieszając. Dodaj cukier, ponownie zagotuj i gotuj jeszcze 1 minutę. Zdejmij z ognia, mieszaj jeszcze przez chwilę do zaniku piany. Gorącą płynną konfiturę przekładaj do słoików (do pełna), natychmiast szczelnie zamykając. Słoiki układaj dnem do góry na ok 5 min. Może je tak trzymać trochę dłużej, ale nie bardzo długo bo inaczej po odwróceniu zostanie pusta przestrzeń na dnie słoiczków.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>