Konfitura rabarbarowa z pomarańczą

Nie mam pojęcia jak wpadłam na połączenie rabarbaru i pomarańczy, ale wpadłam i bardzo dobrze! Efekt okazał się bardzo smaczny i zwieńczył moją tegoroczną kolekcję konfitur rabarbarowych i truskawkowych, którą pokazywałam we wcześniejszych wpisach.

Słodko-kwasny włóknisty dżem wybornie łączył się Nutellą.

  • 3 szklanki obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
  • 1.5 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru

Zmiksuj pomarańczę w robocie kuchennym. Przełóż do rondla. Dodaj rabarbar i cukier. Gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstego musu. U mnie było to ok. 15-20 minut. Przełóż do wyparzonych słoiczków i odwróć.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*