Pikantna zupa-krem z soczewicy i pomidorów

Zupka powstała po raz pierwszy u Mateusza Jarczyńskiego, podczas kręcenia „Student Kontra Kuchnia”. Smakowała nie tylko mnie, Asi (pełniącej funkcję kamerzystki) i Mateuszowi, ale także jego znajomym, którzy niespodziewanie nas odwiedzili. Zniknęła w okamgnieniu. I była niesamowicie prosta w przygotowaniu.

  • 3/4 filiżanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 0.75-1 l bulionu
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • pieprz czarny i cayenne
  • świeżo mielone płatki chilli

Ugotuj ziemniaki, cebulę i soczewicę w bulionie. Dodaj pomidory (nie należy robić tego na początku by nie zakwaszać środowiska, gdyż wtedy gotowanie zajmie znacznie dłużej), dopraw i zblenduj.

Próbowałam również wersję bez ziemniaków (z 1 filiżanką soczewicy, co okazało się za dużo) i chilli. Wyszła bardzo słodka, zapewne przez pomidory. Dodatek łyżki octu balsamicznego poprawił smak.

Jak wskazuje Asia z Kwestii Smaku, zupę można doprawić mieszanką sosu sojowego i ostrygowego. Można też użyć tylko sosu sojowego lub sosu Worcestershire.

Podobną zupę znalazłam również na tym blogu.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*