„Pasztet”/zapiekanka z selera

Mała improwizacja, na wzór stworzonego jakiś czas temu pasztetu z cukinii. Jak dla mnie rewelacja. Seler w takiej postaci, wg mnie, jest super 🙂

  • 2 szkl. startego na średnich oczkach selera
  • 1 szkl. startej na średnich oczkach marchewki
  • 1 cebula
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. bułki tartej
  • 1 łyżeczka „Jarzynki”
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • natka pietruszki (do środka lub do posypania)

Zetrzyj warzywa i ser. Połącz z bułką tartą, jajkiem, olejem i przyprawami. Przełóż do formy keksowej i zapiekaj ok. 30-45 min.

Uwagi: Mogłam ewentualnie dodać odrobinę więcej sera, a mniej bułki tartej, wtedy zapewne zapiekanka lepiej by się skleiła. Następnym razem warto też spróbować ubić pianę z białek i połączyć ją z masą warzywno-serową.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*