Mała improwizacja, na wzór stworzonego jakiś czas temu pasztetu z cukinii. Jak dla mnie rewelacja. Seler w takiej postaci, wg mnie, jest super 🙂
- 2 szkl. startego na średnich oczkach selera
- 1 szkl. startej na średnich oczkach marchewki
- 1 cebula
- 100 g startego sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szkl. bułki tartej
- 1 łyżeczka „Jarzynki”
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- natka pietruszki (do środka lub do posypania)
Zetrzyj warzywa i ser. Połącz z bułką tartą, jajkiem, olejem i przyprawami. Przełóż do formy keksowej i zapiekaj ok. 30-45 min.
Uwagi: Mogłam ewentualnie dodać odrobinę więcej sera, a mniej bułki tartej, wtedy zapewne zapiekanka lepiej by się skleiła. Następnym razem warto też spróbować ubić pianę z białek i połączyć ją z masą warzywno-serową.