Serniczek jagodowy z nutą kardamonu

Leciutki, jagodowy serniczek o aksamitnej konsystencji uzyskanej dzięki agarowi jako substancji żelującej. Bardzo mocno zmienił smak po dodaniu przyprawy do dań słodkich, z której najmocniej „przebija” kardamon. Ze względu na dodatek agaru stężał w jakieś 20 minut. Przygotowywany był jednocześnie z sałatką z quinoa, pieczonymi pomidorkami, kurczakiem i rukolą. A skonsumowany został zaraz po zjedzeniu sałatki. Tak więc jeśli macie ochotę na serniczek na zimno, a nie chcecie długo czekać użyjcie agaru zamiast żelatyny. jego dodatkową zaletą jest ta gładka struktura… Mniam! Musicie spróbować!

  • 1 słoiczek jagód*
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1 mały serek waniliowy
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • przyprawa do dań słodkich w młynku (skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, ekstrakt z kurkumy)
  • sok z cytryny i/lub liście melisy

Otwórz słoik z jagodami. Sok przelej do rondelka, wymieszaj z agarem i gotuj ok. 3 minuty. Dodaj jagody, serek waniliowy, jogurt i cukier do smaku. Dopraw korzenno – cytrusową przyprawą. Możesz dodać również trochę soku z cytryny lub odrobinę melisy dla bardziej orzeźwiającego smaku. Przelej do pucharków i odstaw do stężenia. Niekoniecznie do lodówki.

* Przygotuj w sposób następujący: Umieść jagody w małym słoiczku (takim po przecierze pomidorowym). Zasyp ok. 1 łyżką cukru. Zakręć i pasteryzuj 10-15 minut, czyli gotuj w garnku wypełnionym wodą do 1/2 wysokości słoiczków i o temperaturze ok. 90 st.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*