Leszcz pod chrupiącą kołderką

Pieczona biała rybka, która nie tylko wspaniale smakuje, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Chrupiąca kołderka z bułki tartej i aromatycznego sera zdecydowanie dodaje jej uroku. Podobną kołderkę wykorzystałam do drobiowych tymbalików.

  • 1 duży płat świeżego leszcza (ok. 500 g)
  • sok z cytryny
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 różyczki kalafiora
  • 2 łyżki sera Gouda z kozieradką
  • 2-3 łyżki kukurydzianej bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka wędzona
  • natka pietruszki

Obierz marchewkę i pokrój w talarki. Kalafior podziel na niewielkie części. Otocz warzywa niewielką ilością oliwy z oliwek, oprósz solą, pieprzem, wędzoną papryką i wymieszaj razem z natką pietruszki.

Rybę opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj warzywa i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 minut, w 180 st. z termoobiegiem, pod przykryciem.

W międzyczasie zetrzyj ser na bardzo drobnych oczkach. Wymieszaj z bułką tartą i 1-2 łyżkami natki pietruszki.

Wyjmij naczynie z piekarnika, osusz leszcza ręcznikiem papierowym (wypłynie z niego woda ze ściętym białkiem). Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Posyp mieszaniną bułki i sera. Zapiekaj jeszcze ok. 10-15 minut, bez przykrycia. Podawaj np. z risotto.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>