Gotowanie na Scenie OFDS z Janem Niezbędnym

O godzinie 16:00 w czwartek, uciekłam na chwilę z sałatkowego namiotu, by udać się na Scenę Główną VII Ogólnpolskiego Festiwalu Dobrego Smaku (odbywającego się w ubiegły weekend w Poznaniu). Jako BlogerChef, wraz z marką Jan Niezbędny zaproponowaliśmy gościom pokaz kulinarny blogerów: zwyciężczyni konkursu BlogerChef Marysi (gruszkazfartuszka.pl), Dorocie (kuchenneszalenstwa.pl) i Pawła (kuchniaslonia.blogspot.com).

Więcej ZDJĘĆ w albumie BlogerChef z Janem Niezbędnym na Scenie OFDS.

Marysia na suchej patelni przyrządziła pełnoziarniste naleśniki wypełnione twarożkiem i sezonowymi owocami – jeżynami oraz malinami.

Dorota pokazała jak stworzyć wspaniałe lekkie danie z fileta z łososia, z użyciem papieru do pieczenia w arkuszach Jana Niezbędnego. Ryba idealnie, beztłuszczowo się w nim upiekła. Akompaniament do łososia stanowiło pęczakotto – wariacja  na temat klasycznego włoskiego risotto, z kaszą pęczak. Produktem bardzo cennym z żywieniowego punktu widzenia, a w polskiej kuchni często zapominanym.

Paweł sięgnął z kolei do tradycji kuchni meksykańskiej – tortilli. Przygotował od podstaw ich wersję pszenno-kukurydzianą. Placuszki podawał z kremowym serkiem, chudą polędwicą, warzywami i kiełkami oraz jogurtowym dipem. Tortille prezentowały się przepięknie w papierze śniadaniowym Jana Niezbędnego, przewiązane rafią. Takie zawiniątka to idealny pomysł na imprezową przekąskę, albo pakowane drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Przepisy na wspomniane dzieła znajdziecie tutaj, na ulotkach, które otrzymywali goście zgromadzenie wokół festiwalowej Sceny.

Na gości czekała jeszcze jedna atrakcja – konkurs z nagrodami. Nagrodę stanowiły duże torby z produktami Jana Niezbędnego, a formę zabawy quiz. Pytania nie były trudne, ale nie były też banalne, więc upominki otrzymały osoby, które wykazały się pewną kulinarną wiedzą.

A jak Wy poradzilibyście sobie z pytaniami?

1. Baklava to ciato wywodzące się… z jakiej kuchni?
2. Do czego używa się olej sezamowy?
3. Jakiego ryżu używa się do sushi?
4. Z czego wytwarza się foie gras, zwane inaczej pasztetem strasburskim?
5. Co to są empanadas?
6. Z jakiego zboża produkuje się mąkę orkiszową?
7. Pappardelle to makaron w kształcie…?
8. Podaj nazwę co najmniej jednego ciasta charakterystycznego dla Stanów Zjednoczonych.
9.-10. + 2 x Za co lubisz Jana Niezbędnego?

Prócz gotowania i quizu na Scenie odbywały się oczywiście rozmowy. Na temat przygotowywanych potraw (między konferansjerem a gotującymi), a także na temat blogowania, blogosfery kulinarnej, zdrowego żywienia i projektu BlogerChef (między konferansjerem a mną). Pan Tomek, konferansjer, doskonale moderował rozmowy i myślę, że jak na scenicznych amatorów, całkiem „daliśmy radę”. Dla mnie osobiście występ na Scenie był bardzo miłym i absolutnie relaksującym doświadczeniem. Podładowałam akumulatory i mogłam wracać do namiotu sałatkowego.

4 komentarzy

  1. och, Kasiu, gotowanie wyszło jak najlepiej! chociaż zajęta byłam po części roznoszeniem ulotek, to i tak, podobało mi się bardzo! i zainteresowanie było ludzi, a to chyba najważniejsze :]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>