Brownies z whiskey i porzeczkami

Klasyczne amerykańskie brownies typu „chewy” (ciągnące się), które zaserwowałam na konkursie „Gotuj i bloguj po małopolsku”, jako akompaniament kwaskowej galaretki z czerwonych porzeczek. Są ciężkie w środku, co dobrze kontrastuje z lekką galaretką. Kluczem do osiągnięcia takiej tekstury ciastek jest odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych. Z tego względu w mojej recepturze pojawia się olej roślinny (w większości przepisów  na brownies jest tylko masło). Zawiera on nienasycone, płynne tłuszcze, dzięki którym ciasto nabiera bardziej miękkiej struktury. Czekoladowy smak brownies intensyfikuje kawa. Dodatek whiskey sprawia, że ciacha przypominają nieco trufle. Polecam! Zebrały mnóstwo pozytywnych opinii. A Karmel-itka zaraz po przyjeździe do domu (byłyśmy razem na konkursie) upiekła podobne: z żołądkową gorzką miętową i miętą.

A potem Ola Wilczek zaproponowała wersję z wiśniami.

  • 1.5 łyżeczki kawy instant
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki whiskey
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2.5 szklanki cukru
  • 1.75 szklanki mąki + szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • czerwone porzeczki

Zalej kawę wrzącą wodą, najlepiej w garnku. Dodaj masło i roztop, lekko podgrzewając. Wmieszaj trzepaczką kakao, gorzką czekoladę, a na końcu whiskey. Dodaj olej oraz jajka i żółtka. Wymieszaj tak by powstała jednolita masa. Dodaj cukier i kolejny raz wymieszaj. Na koniec wmieszaj mąkę z solą, a następnie pokrojoną na kawałki czekoladę. Przełóż ciasto do foremki o wymiarach ok. 20×30 cm. Posyp porzeczkami i piecz 30-35 min w 180 st. C.

14 komentarzy

  1. Zrobiłam! 🙂 Zamieniłam tylko porzeczki na wiśnie. Wyszło rewelacyjne, bardziej czekoladowe od jakiegokolwiek brownies jakie jadłam wcześniej. Dziękuję za przepis!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*