Saltimbocca z polędwiczki

Saltimbocca alla Romana to klasyczna rzymska specjalność (dosłownie znaczy: jumps in the mouth = wskakuje w usta). Tradycyjnie przyrządza się ją z cielęciny i szynki parmeńskiej oraz szałwii. W wielu przepisach pojawia się też dodatek sera. Ja proponuję wersję z polędwiczką wieprzową i moim ulubionym serem linii Old Poland – Rubinem. Jest twardy i nie „płynie” po patelni. Kotleciki doskonale smakują w towarzystwie risotto, pęczakotto lub pieczonych ziemniaczków.

Danie to wg poniższego przepisu robiła Monika i Ewelina podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów w SPOT. Też im świetnie wyszło 🙂

  • polędwiczka wieprzowa
  • sery Old Poland lub inne żółte
  • szynka parmeńska
  • świeża szałwia
  • białe wytrawne wino
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia

Mięso oczyść i pokrój w plastry. Możesz delikatnie rozbić, jednak niezbyt cienko. Oprósz solą morską i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Na plastrach mięsa ułóż kawałki sera (opcjonalnie), szynki parmeńskiej i liście szałwii. Zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej oliwę. Obsmaż kotleciki z obu stron, ok. 1-2 minuty. Podlej winem i gotuj na małym ogniu (bez przykrycia) jeszcze ok. 5 minut.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*