Galaretka porzeczkowa z żurawiną i jagodami goji

Delikatny, rozpływający się w ustach deser o aksamitnej konsystencji. Na bazie sezonowych polskich owoców i z bardzo zdrowym dodatkiem – jagodami goji. Przygotowywałam go z uczestnikami moich niedawnych warsztatów w SPOT oraz na konkursie „Gotuj i bloguj po małopolsku„.

  • 250 ml soku wyciśniętego z ok. 400 g czerwonych porzeczek
  • 2-3 łyżki miodu, małopolskiego spadziowego
  • 2.4 g (1 łyżeczka) agar-agar
  • suszona żurawina
  • suszone jagody goji

Porzeczki rozbij tłuczkiem. Przełóż na gazę lub sitko i wyciśnij z nich sok. Dodaj odrobinę wody, miód i agar. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 2 minut. Przelej płyn do wydrążonych cytryn lub niewielkich naczynek, w których wcześniej umieść żurawinę i jagody goji. Odstaw do stężenia (najlepiej do lodówki, ale niekoniecznie – agar żeluje w temperaturze pokojowej) na ok. 30 minut. Podawaj jako samodzielny deser lub jako dodatek do wypieków, np. brownies. Szczerze polecam połączenie mocno czekoladowych ciastek i kwaskowej galaretki.

Galaretki można podać też tak:

Lub przyrządzić w wersji z czarnymi jagodami zamiast żurawiny (tutaj użyłam cukier zamiast miodu):

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>