Lekkie serniczki truskawkowo-waniliowe z melisą

Leciutki, truskawkowy serniczek o aksamitnej konsystencji dzięki agarowi jako substancji żelującej. Z orzeźwiającą cytrusową nutką melisy. Uzupełniony o świeże borówki i wysokobłonnikowe otręby. Polecam! Połączenie truskawek, wanilii i melisty jest naprawdę wspaniałe :)

Do przygotowania musu truskawkowgo można użyć mrożone truskawki, więc to całoroczny deser. Nie trzeba dodawać do niego cukru. Będzie zatem świetnym deserem dla osób dbających o linię. Ponadto dostojnie prezentuje się w niewielkich szklaneczkach, więc idealnie pasuje do durszlakowej akcji „Paryska dieta dr Cohena” (więcej o diecie tutaj).

Zapraszam również na podobny deser – serniczek z jagodami i nutą kardamonu.

  • 200 ml musu truskawkowego
  • 2 g (niepełna łyżeczka) agaru
  • 240 g serka waniliowego
  • świeża melisa
  • otręby granulowane z żurawiną
  • borówki

Wymieszaj agar z musem truskawkowym. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 3 minuty. Dodaj serek waniliowy i kilka listków posiekanej melisy. Przelej do szklaneczek/pucharków i odstaw do stężenia. Przed podaniem uzupełnij deser o otręby granulowane i świeże borówki lub inne sezonowe owoce.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>