Papryka faszerowana mięsem i suszonymi pomidorami

Mała wariacja na temat klasycznej faszerowanej papryki. Tym razem do mięsa dodałam wino, suszone pomidory i chilli. Suszone pomidory mocno transformują smak, więc koniecznie je wypróbujcie w tym daniu! Do farszu pasują również nasiona strączkowe: soczewica, ciecierzyca czy soja.

Moje papryczki podawałam na puree z pomidorów. Były to po prostu zmiksowane ze skórką i z włoszczyzną świeże pomidory. Dzięki pozostawieniu skórki puree wyszło bardzo gęste, szybsze w przygotowaniu i zdrowsze, bo z ekstra porcją błonnika.

  • 10 czerwonych papryk
  • 700 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • ok. 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kg pomidorów
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • ulubione zioła do pomidorów (bazylia, oregano, pietruszka, etc.)
  • sól, pieprz, przyprawa ognista w młynku
  • olej do smażenia
  • ser gouda

Purée z pomidorów:

  • 250 g mrożonej włoszczyzny
  • 1 kg pomidorów
  • przyprawa warzywna

Obierz i pokrój pomidory. Wrzuć do rondla i gotuj kilkanaście minut by odparować wodę. Tę czynność możesz wykonać dużo wcześniej.

Mięso przesmaż z cebulką na niewielkiej ilości oleju. Dodaj wino i gotuj do odparowania płynu. Dodaj przygotowane wcześniej pomidory oraz pokrojone na małe kawałki suszone pomidory i papryczkę chilii. Dopraw do smaku ziołami, przyprawą ognistą, solą i pieprzem. Wymieszaj z ryżem, po czym sprawdź czy nie należy farszu jeszcze doprawić.

Gotowe nadzienie umieszczaj w przeciętych w poprzek i wydrążonych paprykach. Zapiekaj ok. 30-40 minut w 180 st. C. Pod koniec zapiekania posyp startą goudą.

Podawaj na puree z pomidorów, które najlepiej przygotować wcześniej. W tym celu wrzuć do rozgrzanego rondla mrożoną włoszczyzną. Gdy nieco zmięknie dodaj pokrojone na kawałki pomidory (ze skórkami). Gotuj ok. 15 min, by woda nieco odparowała. Zmiksuj blenderem na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*