Ciasto jogurtowe z gruszkami, malinami i migdałami

Mocno odtłuszczone ciasto jogurtowe ze świeżymi malinami i gruszkami. Z powodzeniem można je zastąpić śliwkami i jabłkami, którymi się teraz cieszymy.

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2  jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na wierzch: gruszki, maliny i płatki migdałów

Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, roztopione i ostudzone masło. Wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie, tylko do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt długo!

Przenieś ciasto do foremki (20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż niewielkie kawałki gruszek i maliny. Posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 30-40 minut.

6 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*