Śliwki i Michałki pod kakaową kruszonką

Najszybszy pieczony deser świata, który pokazywałam Wam już w wersji crumble z jabłkami i szałwią, jabłek pod kokosową kruszonką oraz  truskawek pod kokosową kruszonką. Dziś zapraszam na zapiekane śliwki, posypane kawałkami cukierków czekoladowo-orzechowych (Michałków) i kakaową kruszonką. Pełna rozpusta, do której dodałam sobie jeszcze kleks serka waniniliowego 🙂

Deser piekłam w małym naczyniu żaroodpornym zużywając 14 śliwek i 8 Michałków, ale kruszonki starczy na większą blaszkę. Jej w mojej opinii jest idealna, a proporcje się dokładnie wymierzone, więc zachęcam do wykorzystania jej również do wszelkich ciast.

Podpowiem Wam jeszcze, że Michałko-podobne cukierki bardzo fajnie sprawdzają się jako dodatki do wypieków i słodkich dań. Polecam pankejki z Michałkami albo ciasto drożdżowe z truflami. A Wy jakie macie pomysły na Michałki? Zapraszam do dzielenia się nimi w komentarzach.

  • śliwki do wypełnienia naczynia (może być duże 20×30)
  • cukierki Michałki

Kruszonka:

  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej 550
  • 20 g kakao
  • 50 g cukru
  • 80 g masła

Śliwki opłucz, przetnij na pół, usuń pestki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Michałki pokrój na małe kawałki (wyszło mi 8 kawałków z 1 cukierka). Posyp nimi śliwki. Mąkę połącz z kakao, cukrem i masłem. W malakserze lub w palcach, tak by powstała kruszonka. Kruszonką posyp śliwki i zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Przykryj wierzch crumble i zapiekaj jeszcze 10 minut. Moje śliwki były dość twarde, więc zapiekałam je trochę dłużej niż miękkie. Miękkim wystarczy 20 minut.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*