Zupa ogórkowa

Po prostu ogórkowa. Jedna z moich ulubionych zup. Niezabielana, kwaśna, mocno warzywna… taka akurat w moim guście 🙂 Można ją zmiksować na krem (jak w tym przepisie na krem z kiszonych ogórków). Albo można dodać do niej kaszę (np. perłową) lub makaron (np. kolanka, tortellini) zamiast ziemniaków.

  • 250 g mrożonej włoszczyzny (marchewka, seler, por)
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 250 g ziemniaków
  • 350 g ogórków kiszonych
  • ok. 250 ml zalewy z ogórków
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • pęczek świeżego koperku
  • świeżo mielony pieprz

Wrzuć włoszczyznę do rozgrzanego garnka. Gdy nieco zmięknie zalej wrzącym bulionem. Dodaj ziemniaki i gotuj prawie do miękkości. Dodaj starte na grubych oczkach ogórki i tyle wody z ogórków ile uważasz za słuszne (kwaśność ogórków i wody po ogórkach będzie różna). Na koniec dodaj kaszę manną rozmieszaną w wodzie z ogórków. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym, posiekanym koperkiem. W razie potrzeby możesz wzmocnić smak zupy przyprawą uniwersalną.

Wersja z 13 czerwca 2016 – zabielana jogurtem

Wszystko jak wyżej tylko zamiast kaszy manny mąka kukurydziana do zagęszczenia, plus dodatkowo:

  • jogurt grecki
  • mięso z ud kurczaka

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*