Ziołowe roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej

Wykwintna wersja kurczaka, idealna na małe domowe przyjęcie. Szynka parmeńska nadaje filetom wyrazistego smaku, a zioła delikatnego aromatu. Pamiętajcie żeby szałwii dodać jedynie odrobinę, bo jest bardzo intensywna. 1-2 listki wystarczą.

Inny, fajny pomysł na kurczaka znajdziecie we wpisie: kieszonki z kurczaka po śródziemnomorsku.

  • 4 filety z kurczaka
  • plastrów szynki parmeńskiej
  • świeża bazylia, pietruszka i szałwia
  • ziołowy olej – zalewy po suszonych pomidorach
  • sól i pieprz

Posiekaj zioła w blenderze wraz z olejem – zalewą po suszonych pomidorach. Powinna powstać ziołowa pasta – a’la pesto.

Umyj i oczyść filet z kurczaka. Przekrój poziomo na pół. Rozbij delikatnie tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Rozsmaruj na kurczaku a’la pesto ziołowe. Zawiń w roladkę, zaczynając zwijanie od krótszego boku. Następnie owiń roladki plastry szynki parmeńskiej. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju. Przykryj patelnię i duś do miękkości mięsa, ok. 15 minut.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*