Owsianka z budyniem i pieczonymi śliwkami

Śliwek teraz obfitość, więc musiały znaleźć się również w owsiance, która od czasu do czasu gości na moim stole. Postawiłam na wersję pieczoną (zachęcona sukcesem śliwek pod kruszonką) i był to strzał w dziesiątkę! Wspaniale słodkie (choć bez dodatku cukru) idealnie łączyły się z waniliowymi płatkami owsianymi. Przyrządziłam je bowiem z budyniem waniliowym, sięgając do pomysłu, który już jakiś czas temu testowałam w wersji kawowej (budyń z otrębami owsianymi i cappuccino).

  • 500 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • śliwki

Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki i rozłóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-30 minut.

10 minut przed końcem pieczenia śliwek zagotuj mleko z płatkami owsianymi. Gotuj do momentu aż będą miękkie, czyli kilka minut. Dodaj proszek budyniowy rozprowadź w wodzie. Wlej do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj 1-2 minuty.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*