Chleb orkiszowy na zakwasie

Dla Paulinki with love 🙂

Chlebek upieczony na potrzeby stworzenia dla Pauliny kolacji pt. „kanapka z serem i pomidorem wystarczy”. Życzenie spełniłam. Kanapki były orkiszowe, z Rubinem i ketchupem cukiniowym jako alternatywą pomidora.

Przyznam, że całość smakowała świetnie, a ketchup zrobił niemałą furorę 🙂 Chlebek ładnie wyrósł (mimo braku drożdży), fajnie się upiekł i był mięciutki.

  • 200 g dokarmionego dzień wcześniej zakwasu żytniego
  • 1.5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1.5 szklanki mąki pszennej chlebowej (650)
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • nasiona słonecznika do posypania

Wymieszaj obie mąki z zakwasem, solą, miodem i wodą. Przełóż do małej foremki keksowej (10 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączoną lampą) na ok. 2h. Przed pieczeniem posmaruj wierzch wodą i posyp ziarnami słonecznika. Piecz ok. 10 minut w 220°C, a następnie jeszcze 30 minut w 200°C.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*