Sałatka podawana na ciepło. Z pieczonymi warzywami marynowanymi w sosie vinaigrette ze świątecznym akcentem – majerankiem. Polecam ten francuski lekki dressing jako alternatywę ciężkich majonezowych sosów. Sałatka z jajkiem świetnie sprawdzi się na rodzinną wielkanocną kolację. Bo warzyw nie powinno zabraknąć również podczas świąt.
- pieczony filet z kurczaka
- 1 papryka
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2-3 jajka
- bukiet sałat z rukolą
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- suszony majeranek
- papryka ostra w proszku
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- pieprz czarny
- pieprz kolorowy w młynku
Upiecz wcześniej kurczaka w całości lub same piersi zamarynowane w sosie vinaigrette. By przygotować dressing połącz ocet z musztardą. Ubijając trzepaczką dolewaj powoli ocet, by powstał gładki, jednorodny sos. Dopraw majerankiem, ostrą papryką, przyprawą uniwersalną oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Oczyść paprykę i pokrój w plastry. Marchewkę obierz i również pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w krążki. Otocz sosem vinaigrette, umieść w naczyniu żaroodpornym w zapiekaj w 180°C. Po ok. 10-15 minutach dodaj pokrojoną w talarki i również zamarynowaną w sosie vinaigrette cukinię. Po 5-10 minutach dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojonego na plastry kurczaka. Piecz kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
Wyłóż bukiet sałat na talerz. Dodaj upieczone warzywa oraz mięso i ćwiartki jajka. Skrop dodatkowym sosem vinaigrette i oprósz świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
Mmm, piękna sałatka, uwielbiam takie! 🙂