Chapati z mąki pełnoziarnistej

Chapati to rodzaj roti, czyli indyjskiego chlebka. Przyrządza się go z pełnoziarnistej mąki „atta”, bez spulchniaczy, na suchej patelni. Kawałki placka odrywa się i nabiera za ich pomocą mięso lub warzywa, nie używając sztućców. Mistrzem w ich przyrządzaniu jest Izzy, ale ja również zdecydowałam się posiąść tę sztukę. Okazało się, że całkiem skutecznie, choć za drugim razem, gdy użyłam bardzo gorącej wody.

(składniki na dwa małe lub jeden duży placek)

  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (1/4 szkl.)*
  • 2 łyżki białej mąki (1/4 szkl.)
  • szczypta soli (1/8 Am. tsp)
  • gorąca woda

* Próbowałam też jedynie z białą mąką, oraz pół na pół z mąką białą i kukurydzianą lub ryżową – wszystkie placki wyszły ok.

Połącz mąki z solą i bardzo gorącą wodą (ważne!). Wyrabiaj ciasto ok. 3-5 min. Odstaw na 15 min. Rozwałkuj i piecz na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Serwuj np. z mielonym mięsem, jajecznicą, omletem, kormą, pieczonymi warzywami (typowe dodatki), serem (fetą, Almette i in.), grillowanym kurczakiem, surówkami, sosami, itp.

Tradycyjnie powinno się po upieczeniu ułożyć placki nad otwartym ogniem by podgrzewane od spodu napełniły się powietrzem (wyglądają wtedy jak nadmuchane poduszki).

Ciasto na chapali można przechowywać w lodówce kilka dni. Przed rozwałkowaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej.

Moje chapati z dodatkami:

Chapati orkiszowe z serem i suszonymi pomidorami

Chapati z Obozu Kuchni Artystycznej (z owocami, Nutellą, i in.)

Przepisy w których chapati sprawdziły się jako dodatek:

Mielona szynka z warzywami po prowansalsku

Sałata z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z miętą

 

10 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>