Ketchup z cukinii

Tegoroczna inwencja twórcza, która bardzo nam zasmakowała. Z kanapką z żółtym serem, z zapiekanką, makaronową sałatką, tortillą. Jak wiadomo ketchup jest dobry do wszystkiego :) Również ten cukiniowy.

  • 1.5 kg obranej cukinii
  • 500 g cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki cukru
  • 200 g koncentratu pomidorowego (może być więcej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Cukinię i cebulę przekręć przez maszynkę do warzyw z drobnym sitkiem lub zetrzyj w robocie kuchennym. Zasyp łyżką soli. Wymieszaj i odstaw na 6 godzin. Nie odciskaj wody.

Do warzyw dodaj ocet i cukier. Gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i gotuj kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Całość zmiksuj na gładką masę i przelej do słoiczków. Odwróć słoiczki na ok. 10 minut by szczelnie się zamknęły.

Podawaj jak klasyczny ketchup, czyli niemal ze wszystkim

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*