No dobrze, może to nie do końca bigosik, bo nie ma charakterystycznego wędzonego posmaku. Ale też jest pyszny i do tego ekstra zdrowy. Zawiera chudą wędlinę, wybitnie niskokaloryczną kapustę i dużo smaku – dzięki koncentratowi pomidorowemu i przyprawom. Do tego prawie nie ma przy nim pracy. Wystarczy wrzucić kilka składników do garnka i dusić na niewielkim ogniu.
Bigosik można podawać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do obiadu. Albo z tortillą/pieczywem, podobnie jak podawałam tortille z kapustą w pomidorach i mielonym mięsem po grecku lub domowe burgery z Radamerem.
- 1 cebula
- 250 g polędwicy sopockiej lub innej, mocno wędzonej szynki
- 500 g kapusty kiszonej
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- ok. 10 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
- 1 łyżka oleju
Posiekaj cebulę i podsmaż na łyżce oleju. Polędwicę pokrój w niewielką kostkę i dodaj do cebuli. Przesmaż na lekko rumiany kolor. Dodaj pokrojoną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę, podlej wodą i duś na małym ogniu, ok. godzinę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i duś jeszcze ok. 15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.
Bigosik bez mięsa bym zjadła ;D
A można i bez mięsa. Kiedyś robiłam z ciecierzycą.
Podoba mi się taka uproszczona wersja 🙂
Taka wersja by mi smakowała. Chociaż czasem robię i bezmięsny, z suszonymi grzybami, dla moich wegetarianek 🙂
O! Wersja z grzybami też by mi smakowała!
[…] W Krainie Smaku Kontakt + o mnieRSS 30/10/2013Schabowy w pistacjach i pieczone ziemniaczkiw kategorii:*Kulinarne wydarzeniakuchnia:Polskaokazja:Pomysł na obiadDrukujZ wyprawy do Nosowa przywiozłam wspaniałe, polskie ziemniaki, które postanowiłam podać w najprostszej, pieczonej formie – by poczuć smak poszczególnych odmian. Do tego był polski schabowy w nieco podrasowanej odsłonie – pistacjach oraz kapusta w pomidorach z tego przepisu na bigosik w wersji ekstra-light. […]