Bigosik w wersji ekstra light

No dobrze, może to nie do końca bigosik, bo nie ma charakterystycznego wędzonego posmaku. Ale też jest pyszny i do tego ekstra zdrowy. Zawiera chudą wędlinę, wybitnie niskokaloryczną kapustę i dużo smaku – dzięki koncentratowi pomidorowemu i przyprawom. Do tego prawie nie ma przy nim pracy. Wystarczy wrzucić kilka składników do garnka i dusić na niewielkim ogniu.

Bigosik można podawać jako samodzielne danie bądź jako dodatek do obiadu. Albo z tortillą/pieczywem, podobnie jak podawałam tortille z kapustą w pomidorach i mielonym mięsem po grecku lub domowe burgery z Radamerem.

  • 1 cebula
  • 250 g polędwicy sopockiej lub innej, mocno wędzonej szynki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • ok. 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
  • 1 łyżka oleju

Posiekaj cebulę i podsmaż na łyżce oleju. Polędwicę pokrój w niewielką kostkę i dodaj do cebuli. Przesmaż na lekko rumiany kolor. Dodaj pokrojoną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, przyprawę, podlej wodą i duś na małym ogniu, ok. godzinę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i duś jeszcze ok. 15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.

6 komentarzy

  1. […] W Krainie Smaku Kontakt + o mnieRSS 30/10/2013Schabowy w pistacjach i pieczone ziemniaczkiw kategorii:*Kulinarne wydarzeniakuchnia:Polskaokazja:Pomysł na obiadDrukujZ wyprawy do Nosowa przywiozłam wspaniałe, polskie ziemniaki, które postanowiłam podać w najprostszej, pieczonej formie – by poczuć smak poszczególnych odmian. Do tego był polski schabowy w nieco podrasowanej odsłonie – pistacjach oraz kapusta w pomidorach z tego przepisu na bigosik w wersji ekstra-light. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*