Omlet z dodatkiem szpinaku, przygotowany w piekarniku, a następnie nadziany pysznym chrzanowym serkiem i wędzonym łososiem. Bardzo ładnie prezentujące się roladki stanowią świetny pomysł np. na imprezową przekąskę.
- 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, nie w liściach)
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, vegeta
- 150 g kremowego serka (u mnie sernikowego 17% tł.)
- 150 g lekkiego serka (u mnie sernikowego 6.5% tł.)
- 1 łyżeczka chrzanu
- 80 g wędzonego łososia
Szpinak rozmroź na patelni i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i vegetą. Po przestudzeniu dodaj żółtka, a następnie bardzo delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
Przełóż na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. Ja wykorzystałam tę z piekarnika, ale nie rozprowadzałam masy do samego końca. Zostawiłam ok. 5 cm marginesu u dłuższego końca. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15-20 minut.
Połącz oba serki. Wmieszaj chrzan, dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź masę twarożkową na przestudzonym omlecie. U dołu dłuższej krawędzi rozłóż plastry wędzonego łososia. Zwiń w roladkę. Pokrój na ok. 1 -1.5 centymetrowe kawałki i podawaj.
Szpinak i łosoś – jak dla mnie idealne połączenie.
Ślicznie wygląda ten omlet.
Dziękuję 🙂
Wyglada naprawde uroczo! No i ten kolor…
Mistrzostwo – pycha ! 🙂
jakiś czas temu próbowałam takiej przekąski u mojej teściowej i bardzo mi to zasmakowało, choć przyznam sama jeszcze nie miałam okazji jej wykonać.
[…] W Krainie Smaku Kontakt + o mnieRSS 17/10/2013Pasta z makrelą i ciecierzycą oraz kilka pomysłów na pasty z makreliw kategorii:Kanapki i tostyPasty, dipy, sosyokazja:Przyjęcie bufetoweetykiety:ciecierzycamakrelaDrukujTwarożek i ryba to oczywiste i genialne połączenie, które po raz kolejny zapragnęłam zaserwować na śniadanie. Ale w lodówce wypatrzyłam również ciecierzycę, więc postanowiłam i ją dodać do pasty. Smakowo może nie wybijała się jakoś szczególnie, ale wkomponowała się całkiem zacnie w całość. Na zdjęciu w tle: omlet szpinakowy z łososiem i kremowym serkiem […]