Muffinki z suszonymi pomidorami, kaparami i czarnymi oliwkami

Świetna wytrawna przekąska. Sprawdza się na śniadanie, z szynką, serem feta, serem pleśniowym czy żółtym (najlepiej zapieczonym w piekarniku lub  mikrofali). Muffinki mogą zastąpić ziemniaki lub pieczywo podawane do mięsa. Pasują też jako akompaniament dań w rodzaju „warzywa na patelnię”.

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 słoik suszonych pomidorów z kaparami i czarnymi oliwkami
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 jajko

Pomidory, oliwki i kapary odsącz z oleju. Drobno pokrój. W dość dużej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Olej ze słoiczka przelej do mniejszej miski. Dodaj oliwę, jajko i wymieszaj. Połącz z suchymi składnikami, pomidorami, oliwkami i kaparami krótko mieszając (mogą pozostać grudki mąki). Wyłóż ciasto do wcześniej przygotowanych foremek do muffinów. Piecz ok. 20 minut w 180°C. Z podanej porcji otrzymasz 12-14 babeczek.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*