Typy kulinarne ziemniaków, czyli który do czego będzie najlepszy

Dziś napiszę Wam kilka słów na temat typów kulinarnych ziemniaków. Bo to czy użyjemy odpowiedni do danej potrawy typ w dużym stopniu wpływa na jej końcową jakość.

Myślę zatem, że warto zwrócić uwagę jakie ziemniaki kupujemy i co z nich przyrządzamy. Bardzo ułatwia nam to zadanie Tesco, które jako pierwsze w Polsce wprowadziło linię ziemniaków z podziałem na odmiany – na początek 5 wybranych. Na opakowaniach znajdują się podpowiedzi dotyczące typu kulinarnego tych warzyw i ich właściwego wykorzystania.

Istnieją trzy podstawowe typy ziemniaków: A, B i C – każdy kolejny jest bardziej miękki i mączysty. Ponadto wyróżniamy typy pośrednie.

TYP A – sałatkowy

Ziemniaki typu A są najtwardsze, zawierają niewiele skrobi, przez co po ugotowaniu pozostają zwięzłe i wilgotne. Nie rozpadają się i dają się łatwo kroić w plastry czy kostki. Stąd idealnie sprawdzają się w sałatkach ziemniaczanych, hiszpańskiej tortilli, zupachzapiekankach. Nadają się również do gotowania w „mundurkach”, do smażenia (np. w postaci talarków lub tzw. „wedges”) lub na grilla.

Przykładowe odmiany:  Accent, Albina, Belana, Bellinda, Cykada, Frezja, Mariska, Regina, Venezia

TYP AB – sałatkowy, wszechstronnie użytkowy.

Przykładowe odmiany: Agata, Almera, Altesse, Annabelle, Clarissa, Dali, Denar, Frezja, Hubal, Impala, Karatop, Krasa, Lord, Tarpan, Vineta, Viviana, Orchestra, Zenia

TYP B – ogólnoużytkowy

W składzie ziemniaków typu B jest więcej skrobi, stąd one mniej wilgotne niż typu A. Pod widelcem lekko się rozgniatają. Typ ten obejmuje odmiany ogólnoużytkowe, które nadają się zarówno do smażenia, jak i do gotowania. Na naszych talerzach pojawiają się zazwyczaj jako jako dodatek do mięs i sosów albo w postaci frytek.

Przykładowe odmiany: Albina, Aksamitka, Ania, Atol, Balbina, Baszta, Beata, Bellarosa, Bila, Danusia, Colette, Drop, Ewelina, Fala, Felsina, Fresco, Gala, Georgina, Gloria, Irga, Irys, Jagna, Jagoda, Jaśmin, Jelly, Kolia, Latona, Lotos, Malwa, Maryna, Mors, Muza, Nandina, Oda, Orlik, Orłan, Perkoz, Red Sonia, Red Fantasy, Rosalind, Ruta, Rybitwa, Rywal, Sante, Signal, Sumak, Tara, Timate, Tokaj, Triada, Vital, Wawrzyn, Wigry, Wiking, Wolfram

TYP BC  – wszechstronnie użytkowy, raczej mączysty

Przykładowe odmiany: Agnes, Ametyst, Amora, Augusta, Arkadia, Benek, Bryza, Cekin, Courage,  Courlan,  Elida, Ewelina, Etola, Fianna, Finezja, Florina, Fregata, Gawin, Gracja, Gustaw, Ibis, Janka, Jurata, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Veronie, Marlen, Miłek, Quincy, Pirol, Redstar, Soplica, Tajfun, Tetyda,

TYP C – mączysty

Ziemniaki typu C są najbardziej sypkie, zawierają najwięcej skrobi. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy, rozsypujący się i wyraźnie mączysty. Dlatego sprawdzają się w puréekopytkach, pyzach, knedlachkartaczach, czy plackach. Mogą też stanowić bazę do wypieków i zagęszczania zup. Stosując ten typ ziemniaków użyjemy mniej mąki do przygotowania zwartego, plastycznego ciasta, niż stosując inne typy.

Przykładowe odmiany: Anielka, Aster, Barycz, Bursztyn, Bzura, Centa, Ceza, Etiuda, Grot, Honorata, Karlena, Koral, Kos, Legenda, Lena, Mila, Salto

Więcej odmian można sprawdzić tutaj:

http://www.detar.pl/0,6,oferta.html

O typach kulinarnych ziemniaków opowiadał m.in. Karol Okrasa w programie „Okrasa łamie przepisy”. Zobaczcie co przygotował z różnych ich odmian: http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/okrasa-lamie-przepisy/wideo/28092013/12335139

Na koniec zapraszam jeszcze do lektury wpisu gdzie warto kupować produkty spożywcze.

12 komentarzy

  1. Mieszkam na wsi , ale nie zajmuję się rolnictwem , zwykły człowiek , mam problem z ziemniakami , a problem polega na tym że ze wsi trzeba jechać do miasta po ziemniaki , wiem że to chore , ale chore jest to , jak pytam o nazwę ziemniaka to co piąty sprzedawca powie nazwę , a typ kulinarny jak pytam , to tylko wyzwiska w moją stronę co pan taki mądry !!! Ja tylko chcę zjeść normalnego ziemniaczka na obiad , albo zrobić kluski śląskie , albo kopytka , może placki ziemniaczane , powinien być nakaz klasyfikacji nałożony ustawowo , no może przesadziłem , ale powinno się wiedzieć co kupujemy

      • Vintage
        Sabina
        Lord
        Lili…Nowa odmiana na rynku,ale bardzo smaczna, dobrze się gotują i przede wszystkim szybko.

    • To prawda z tymi sprzedawcami ziemniaków , kiedyś to rolnicy wymieniali się ziemniakami , były dobre , sprzedawali na wsiach i w miastach , dzisiaj handlarze
      kupują byle co i sprzedają jako super gatunek , przyniesiesz do domu ,ugotujesz
      to nie wiesz co z tego wyjdzie !! Każdy producent powinien informować na etykiecie
      ale czy to możliwe ? W zwykłych sklepach nawet nazwy nie wiadomo , a zapytaj
      o typ kulinarny to tylko wyzwiska od sprzedawcy że się ludziom wełbach przewraca
      Jakiś wpis mi się podobał , że ze wsi teraz do miasta trzeba jechać żeby ziemniaki kupić

  2. Bardzo ciekawy wpis! Zgadzam się, że typy kulinarne ziemniaka trzeba znać 🙂 To bardzo pomaga w naszych kulinarnych eksperymentach.

  3. Jasne, że ziemniak ziemniakowi nierówny. Typy ziemniaków kategorycznie powinny być oznaczane !
    Kupujmy tylko u sprawdzonych sprzedawców.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*