Z wyprawy do Nosowa przywiozłam wspaniałe, polskie ziemniaki, które postanowiłam podać w najprostszej, pieczonej formie – by poczuć smak poszczególnych odmian. Do tego był polski kotlet schabowy w nieco podrasowanej odsłonie – z pistacjami oraz kapusta w pomidorach z tego przepisu na bigosik w wersji ekstra-light.
- ziemniaki fioletowe i Bellarosa
- schab wieprzowy
- odrobina mleka
- wyłuskane, posiekane pistacje
- olej rzepakowy
- sól i świeżo mielony pieprz
Dokładnie umyj ziemniaki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 1 godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków przygotuj mięso. Plastry schabu dopraw dolą i pieprzem. Otocz w odrobinie mleka, a następnie posiekanych pistacjach. Kładź na rozgrzany olej. Smaż do zrumienienia na średnim ogniu. Podawaj mięso z ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki i okraszonymi pozostałymi na patelni pistacjami. Ja skropiłam je jeszcze odrobiną oliwy sojowej. I podawałam z kapustą kiszoną z pomidorami.
Mięso w pistacjach mnie urzekło! na pewno takie zrobię 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
[…] i owoce morzaetykiety:ziemniakiłosoś wędzonyDrukujZiemniaczki, które upiekłam do kotleta schabowego w pistacjach. W wersji podsmażonej, z dodatkiem wędzonego łososia i podprażonych orzeszków pinii. Świetny […]
Pieczone ziemniaki to mój ulubiony dodatek do mięs i ryb 🙂 Zawsze smakuje dobrze, a do tego dostarcza wielu witamin i składników odżywczych.