Marchewkowe z Muscovado

Jedno z moich najbardziej udanych ciast marchewkowych, które po raz pierwszy piekłam w starym piekarniku na Hetmańskiej (gazowym). Potem przepis powtórzyłam dla mojej uczennicy Zosi 🙂 Gorąco go polecam. Ma mniej sody niż większość innych przepisów w sieci dzięki czemu nie czuć jej w gotowym wypieku. Cukier Muscovado pozwala na aktywowanie sody (patrz wpis: Jak działa soda i proszek do pieczenia?) i dodaje fajny karmelowy posmak. Nie warto go zamieniać na zwykły.

Poniższy przepis to przepis na wersję podstawową, bez dodatków. Można jednak dorzucić ulubione bakalie, np. orzechy włoskie lub rodzynki. Można też ciasto przełożyć kremem z serka mascarpone (np. aromatyzowanego wanilią lub pomarańczą) albo podawać z konfiturami, powidłami śliwkowymi lub kremem typu Nutella.

Ciasto marchewkowe

  • 200 g mąki (1,5 szklanki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g cukru Muscovado (1/2 szklanki)
  • 100 g cukru kryształu (1/2 szklanki)
  • 150 ml oleju rzepakowego (3/4 szklanki)
  • 200 g marchewki (3 średnie)

W niewielkiej misce wymieszaj suche składniki – mąką, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.

W większej misce lub garnku ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj naprzemiennie olej i suche składniki – najlepiej szpatułką cukierniczą, nie mikserem.

Wmieszaj marchewkę i przełóż ciasto do formy keksowej. Piecz w 180 stopniach, ok. 40 – 55 min.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*