Buraczki podsmażane na al dente

Do niedawna znałam tylko dwie postaci obiadowe buraczków, takie jakie robi moja Mama: gotowane, starte na dużych oczkach, podawane na zimno oraz gotowane, starte na bardzo małych oczkach i podawane na ciepło (moje ulubione). Zdarzyło mi się ponadto buraczki piec i wykorzystać do sałatki. W miniony weekend odkryłam jeszcze jedną formę podania buraczków – lekko podsmażone wiórki. Odkrycia dokonałam przez przypadek, jak to zwykle bywa. Planowałam zrobić placuszki z buraczkami z przepisu znalezionego w książce „Uczta lodu i ognia”. Ale spontanicznie zmieniłam plan. I wyszło super. Buraczki podsmażane podawałam do resztek wczorajszych piersi z gęsi pieczonych w czerwonym winie i podgrzanego w piekarniku puree czosnkowego. A potem na kolację z pokruszonym serem feta i kromką chleba. Pycha!

Przy okazji napiszę kilka słów o wspomnianej książce. „Uczta lodu i ognia” to oficjalny cookbook serii powieści i serialu „Gra o tron” George’a R.R. Martina. Dwie amerykańskie blogerki postanowiły stworzyć przepisy na opisywane w „Grze o tron” dania. Bardzo ciekawy koncept. Myślę, że wszystkim fanom bardzo się spodoba.

Buraczki podsmażane
Buraczki podsmażane z pokruszoną fetą.
  • surowe buraczki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie cytryna

Obierz buraczki. Zetrzyj surowe na tarce o drobnych oczkach. Oprósz solą i odczekaj ok. godzinę. Odciśnij wydzieloną wodę (nie będzie jej wiele). Smaż buraczki na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, do momentu aż staną sią al dente. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny lub octem.

Takie buraczki podsmażane świetnie pasują do wątróbki, pieczonego mięsa, wszechobecnych w polskich domach kotletów schabowych czy klopsów mielonych, a także jako samodzielne, małe danie, np. z serem feta i grzanką.

Jeden komentarz

  1. Też do tej pory znałem tylko taki sposób na buraczki (które bardzo lubię z mielonymi), stąd też szukam ciekawych pomysłów na inne zastosowanie tego zdrowego warzywa

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>