Śledzie pod pierzynką

Specjał z kuchni Mamusi :)

Śledzie-pod-pierzynką

  • 4 filety śledziowe
  • zalewa: 3 szkl. wody, 1/2 szkl. octu, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula, sparzona
  • połowa sosu majonezowego przygotowanego z 3-4 łyżek (kopiastych) majonezu i 1,5 łyżeczki musztardy (u Mamy zwykle sarepska, ale Dijon też jest ok)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 ziemniaki ugotowane w łupinach i starte, posypane Vegetą lub podobną przyprawą
  • druga połowa sosu majonezowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo i starte na dużych oczkach
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Filety umieść w zalewie na ok. 2h lub dłużej. Pokrój i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dodawaj warstwowo pozostałe składniki w podanej kolejności.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>