Wielowarstwowiec, czyli biszkopt z galaretką, kremem i polewą kakaową

To chyba najtrudniejsze „w obejściu” ciasto jakie zdarzyło mi się upiec! Pyszne, ale przez nadmiar dobroci (owoce, galaretka, krem, polewa kakaowa) trudno ładnie je ukroić i podać. To co widzicie na zdjęciu jest w postaci naturalistycznej – bez poprawek w Photoshopie. „Chwiejny” się wygląd rekompensuje smak – leciutki biszkopt doskonale pasuje do mocno wiśniowej (bo z dodatkiem soku) galaretki z owocami, pokrytej mocno zakrapiany kremem budyniowym oraz gęstą polewą kakaową. Takie połączenie po prostu nie może nie smakować! W kuchni mojej Mamy ciasto to funkcjonuje odkąd pamiętam pod nazwą „wielowarstwowiec” i sprawdziło się na wielu przyjęciach. Myślę, że to wypiek idealny na specjalną okazję. Wymaga trochę pracy i czasu, ale goście z pewnością docenią efekt.

Polecam też inne słodkości z wybitnym kremem mojej Mamy: kawową roladę biszkoptową oraz babeczki z kremem budyniowo-maślanym.

Wielowarstwowiec, czyli biszkopt z galaretką, kremem i polewą kakaową
Wielowarstwowiec, czyli biszkopt z galaretką, kremem i polewą kakaową.

Biszkopt:

  • 6 dużych jaj
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • wódka do nasączenia

Galaretka:

  • 3 galaretki wiśniowe
  • 1 duży słoik kompotu z wiśni

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
  • spirytus do smaku

Polewa:

  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%

Biszkopt: Jajka wbij do garnka (w całości). Dodaj cukier i postaw na bardzo małym ogniu. Ubijaj mikserem do momentu aż masa stanie się bardzo puszysta (potroi objętość), gęsta i jasna. Uważaj aby ogień pod garnkiem był bardzo mały i jajka się nie ugotowały!

Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej (koniecznie!) do miski. Powoli dodawaj do piany jajeczno-cukrowej i delikatnie (koniecznie!) mieszaj. Możesz dodawać sypkie składniki bezpośrednio z sitka, przesiewając je kolejny raz. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy. Piecz w 180 st. C ok. 20 minut.

Krem budyniowy: Przygotuj budyń. Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj margarynę z w mikserze lub malakserze (do białości). Dodawaj stopniowo budyń, cały czas mieszając na wysokich obrotach, tak by powstał gładki krem. Na koniec wmieszaj spirytus, w ilości zależnej od gustu.

Galaretka wiśniowa: Odsącz wiśnie z zalewy. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i syropie z kompotu, o końcowej objętości 1 litra. U mnie było ok. 200-300 ml syropu z owoców. Odstaw do przestudzenia.

Polewa kakaowa: Na małym ogniu rozpuść margarynę. Dodaj cukier i kakao. Rozpuść. Następnie dodaj śmietanę, energicznie mieszając do momentu otrzymania gładkiej, gęstej polewy.

Złożenie ciasta: Po wystudzeniu, skrop biszkopt lekko wódką. Rozłóż odsączone wiśnie. Zalej przestudzoną, tężejącą galaretką. Po całkowitym stężeniu w lodówce rozłóż na galaretce krem. Pokryj krem ciepłą, ale nie gorącą polewą. Wstaw do lodówki na kilka godzin by polewa zastygła oraz smaki „się przegryzły”. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.

7 komentarzy

  1. […] W Krainie Smaku Kontakt + o mnieRSS 11/12/2013Karpatkaw kategorii:Ciasta z krememWypieki słodkiekuchnia:PolskaDrukujKarpatka to ciasto, które przede wszystkim kojarzy mi się z przedszkolem. Bo w tym okresie byłam jego wielką fanką. Z tego co pamiętam, niemal przy każdej przedszkolnej „imprezie” prosiłam Mamę by upiekła karpatkę. I robiła to do czasu gdy zaginęła jedna z blaszek do tej karpatki. Potem pewnie „przerzuciłam” się na inne wypieki, ale tego już nie pamiętam. Podejrzewam, że nastał czas na wielowarstwowiec, czyli biszkopt z wiśniami, galaretką, kremem budyniowym i polewą kakaową. […]

  2. […] W Krainie Smaku Kontakt + o mnieRSS 04/06/2014Ciasto rafaellow kategorii:Bez pieczeniaWypieki słodkieokazja:Kuchenny ekspresDrukujZnane i lubiane domowe rafaello, do którego zrobienia zainspirowała mnie Klara Kaszkowiak. To naprawdę fajne ciasto bez pieczenia, składające się z herbatników lub krakersów (wybrałam tę opcję), przełożonych kremem budyniowym. Bardzo podobnym do tego mojej Mamy, który wykorzystuję do nadziewania kruchych babeczek, do karpatki czy wielowarstwowca. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*