Sos myśliwski

Danie, które od zawsze robiła moja Mama i które zawsze lubiłam.  Do dziś bardzo chętnie do niego wracam i (co nie jest dla mnie typowe) praktycznie zupełnie go nie zmieniam. Poniżej podaję proporcje, ale tak naprawdę sos przyrządzam „na oko”. Albo raczej „na smak”.

Sos myśliwski z pyzami

  • 1 większa kiełbasa zwyczajna lub myśliwska
  • 1 mała cebula
  • 6 małych pieczarek
  • 2-3 starte ogórki kiszone
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • ok. łyżeczka wegety, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu

Podsmaż pokrojoną na półplasterki kiełbasę.

Dodaj posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki. Duś ok. 5-10 min.

Dodaj starte ogórki, koncentrat pomidorowy oraz wodę (ok. 2 szklanki). Chwilę gotuj na małym ogniu, po czym dodaj zawiesinę mąki i wody, tak by zagęścić sos.

Ponownie zagotuj sos, ewentualnie dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z pyzami i (najlepiej) ulubioną surówką, np. surówką z marchewki i jabłka. Również sama starta marchew pasuje. Danie jest samo w sobie bardzo aromatyczne, więc nie potrzebuje doprawionego dodatku.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>