Kokosanki

Kokosanki, takie jak mama robiła nam kiedyś do przedszkola. Dziś powstały na imieniny taty.

  • 1 szkl. cukru
  • 100 g margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mąki
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników

Polewa

  • 1 kwaśna śmietana
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki kakao

Rozpuść margarynę z miodem i przestudź. Ubij jajka z cukrem. Stopniowo dodawaj (na przemian) mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i tłuszcz. Piecz w foremce 23×36 cm, ok. 40 min. Po przestudzeniu pokrój ciasto na kwadraty i otaczaj w polewie czekoladowej (przygotowanej przez rozpuszczenie wyżej wymienionych składników) i wiórkach kokosowych, najlepiej grubo mielonych.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*