Pierniczki miodowe z migdałami i skórką pomarańczową

W pierwotnym zamierzaniu miałam upiec piernik z Bazylei (Basler Läckerli), czyli tradycyjne szwajcarskie  korzenne ciasto na bazie miodu, migdałów i kandyzowanych skórek owocowych. Próbowałam nawet dość skrzętnie trzymać się pojawiającego się na wielu blogach przepisu, ale po wymieszaniu miodu z mąką i bakaliami otrzymałam… Zlepione grudki mąki, które wołały o więcej płynu. Dołożyłam zatem jajko i trochę jogurtu i wyszło całkiem fajne ciacho! Takie dość suche pierniczki (w przepisie nie ma tłuszczu!), w smaku zupełnie jak takie jasne lukrowane jakie można kupić w sklepie. Najpierw zajadaliśmy je z roztopioną czekoladą, a potem przełożyłam je kremem czekoladowym i powidłami. Pierniczki oczywiście wilgotniały coraz bardziej z każdym dniem. W każdym „stadium” były przepyszne.

Pierniczki miodowe z migdałami i skórką pomarańczową
Pierniczki miodowe z migdałami i skórką pomarańczową.
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do dań słodkich
  • 100 g płatków migdałowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250-g słoiczek płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • płynny lukier (z cukru pudru, olejku pomarańczowego i wody)

Połącz mąkę z sodą, przyprawą do szarlotki, zmieloną przyprawą do dań słodkich, kandyzowaną skórką i migdałami. Miód połącz z olejkiem pomarańczowym, jogurtem i jajkiem. Wmieszaj suche składniki. Przenieś na dużą blaszkę i piecz w 180°C ok. 20 minut.

Po lekkim przestudzeniu polej wierzch dość płynnym lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z wodą i olejkiem pomarańczowym.

Możesz też pierniczki miodowe przełożyć powidłami i/lub Nutellą.

Pierniczki miodowe z czekoladą
Pierniczki miodowe z migdałami i skórką pomarańczową podane z roztopioną czekoladą.

 

3 komentarzy

  1. […] W pierwotnym zamierzeniu pierniczek miał zostać przełożony konfiturą z aronii, ale nie mogłam znaleźć jej w czeluściach szafy. Wpadła mi natomiast w ręce domowa konfitura truskawkowa. Super pasowała do przypraw korzennych! Gorąco polecam ją jako alternatywę do klasycznych powideł śliwkowych. Do przełożenia piernika świetnie nadaje się też konfitura z czarnej porzeczki. Dobrze sprawdza się też połączenie dżem/powidła/konfitura + Nutella. Mogliście je już widzieć przy moim przepisie na pierniczki miodowe z migdałami i skórka pomarańczową. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*