Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa, którą wiernie odtworzyłam z przepisu Mamy. Smakowała zupełnie jak ta mamina. Pikantnie i pysznie. Oczywiście mrożone warzywa można zamienić na świeże, a polędwicę na mniej delikatny kawałek mięsa. Do tej zupki fajnie pasuje też posiekana natka selera.

Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa z przepisu Mamy
  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 1 łyżka margaryny do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 opakowania włoszczyzny mrożonej
  • bulion wołowy (1-1.5 l)
  • papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki lub selera

Pokrój polędwicę w niewielką kostkę. Przesmaż na łyżce margaryny, na złoty kolor. Dodaj dość drobno posiekaną cebulę, wymieszaj z mięsem i smaż razem 2-3 minuty. Lekko dopraw solą, pieprzem i papryką. Zalej mięso i cebulę bulionem wołowym. Duś na małym ogniu 30 minut.

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w kostkę ziemniaki i mrożoną włoszczyznę. Dodaj więcej bulionu, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości warzyw, ok. 30 minut.

W tym momencie zupa gulaszowa jest już niemal gotowa. Należy ją tylko nieco doprawić papryką. Zastosuj dowolne proporcje papryki słodkiej i ostrej. W zależności od upodobań i wrażliwości kubków smakowych. U mnie jest raczej dość pikantnie. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki. Natkę selera, ponieważ jest twardszy, możesz dodać wcześniej.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*