Kopytka orkiszowe w sosie serowym

Kopytka, czyli idealny sposób na zagospodarowanie resztek purée ziemniaczanego. Dziś przedstawiam kopytka w wersji koperkowej, z pełnoziarnistą mąką orkiszową. Podawałam je z sosem serowym i startymi buraczkami na ciepło. Bardzo fajny zestaw. Gorąco polecam.

Kopytka orkiszowe w sosie serowym
Kopytka orkiszowe w sosie serowym i starte buraczki na ciepło.
  • ok. 400 g ziemniaków typu C (niewtajemniczonych zapraszam do lektury postu: typy kulinarne ziemniaków, czyli który do czego będzie najlepszy)
  • ok. 50 ml śmietanki
  • przyprawa warzywna
  • pieprz biały
  • duży pęczek koperku, pietruszki lub bazylii
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • do podania: np. ulubiony sos serowy lub grzybowy (najlepiej domowy, ale może być z torebki), buraczki (też najlepiej domowe, ale mogą być kupne)

Ugotuj i odcedź ziemniaki. Rozgnieć na purée, dodaj śmietankę, przyprawy oraz drobno posiekane wybrane zioła i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj dwa walce i pokrój „na szagę”. Gotuj kopytka w osolonej wodzie, ok. 3-5 min od momentu wypłynięcia.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*