Karpatka

Karpatka to ciasto, które przede wszystkim kojarzy mi się z przedszkolem. Bo w tym okresie byłam jego wielką fanką. Z tego co pamiętam, niemal przy każdej przedszkolnej „imprezie” prosiłam Mamę by upiekła karpatkę. I robiła to do czasu gdy zaginęła jedna z blaszek do tej karpatki. Potem pewnie „przerzuciłam” się na inne wypieki, ale tego już nie pamiętam. Podejrzewam, że nastał czas na wielowarstwowiec, czyli biszkopt z wiśniami, galaretką, kremem budyniowym i polewą kakaową.

Karpatka pojawiła się po latach na stole Rodziców. Przy okazji tegorocznych imienin Taty. W wersji z ulubionym kremem budyniowym Mamy – zakrapianym spirytusem. Myślę, że wersja przedszkolna ten składnik pomijała 😉

Karpatka
Klasyczna karpatka.

Składniki na ciasto parzone (ptysiowe):

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowo-maślany:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki krupczatki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
  • spirytus lub wódka do smaku

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Ciasto parzone (ptysiowe): Wodę zagotuj z margaryną. Dodaj mąkę i wciąż gotuj, energicznie mieszając. Masę wystudź, a następnie zmiksuj z jajkami i proszkiem do pieczenia. Rozłóż ciasto na dwie blachy (natłuszczone i posypane mąką) i piecz 20-30 min na złoty kolor.

Krem budyniowo-maślany: Przygotuj budyń. Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj margarynę z w mikserze lub malakserze (do białości). Dodawaj stopniowo budyń, cały czas mieszając na wysokich obrotach, tak by powstał gładki krem. Na koniec wmieszaj spirytus, w ilości zależnej od gustu.

Wykończenie karpatki: Blaty z ciasta parzonego przełóż kremem budyniowo-maślanym. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp wypiek cukrem pudrem.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*