Racuszki drożdżowe

Zoptymalizowany przepis na racuszki, które zadowalająco wyszły mi dopiero za trzecim razem. Pierwotny dodatek 15 g drożdży okazał się za duży (były zbyt mocno wyczuwalne). Podobne placki smażyła Asia z Kwestii Smaku i Olga Smile.

  • 150 g mąki
  • szczypta soli
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka

Przygotuj zaczyn z drożdży. Wymieszaj z resztą składników. Wstaw na noc do lodówki i smaż rano. Możesz dodać szczyptę sody rozmieszanej w ciepłej wodzie by placuszki lepiej urosły. Dodatek rodzynek, czekolady, jabłek, orzechów czy korzennych przypraw jest opcjonalny.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*