Świąteczny konkurs z pyszne.pl

Czas świątecznych prezentów trwa. Ja również mam dla Was świąteczne upominki 🙂 Mogę je przekazać trojgu moich Czytelników dzięki uprzejmości portalu pyszne.pl.

Serwis pyszne.pl umożliwia zamówienie jedzenia online spośród restauracji oferujących dowóz pod wskazany adres. Nie musimy znać stref dowozu restauracji, ani nie musimy nawet wiedzieć jakie restauracje mamy w pobliżu. Jak dla mnie to świetna funkcjonalność. Osobiście bardzo skrupulatnie pozbywam się wszelkich ulotek, więc gdybym miała nagłą potrzebę zamówienia czegoś do zjedzenia to miałabym problem. Pewnie nie jestem jedyna.

Ale wracając do konkursu…

Nagrody:

Nagrody:

Do wygrania są 3 bony* o wartości 50 zł do zrealizowania w serwisie pyszne.pl.

Zadanie:

Co należy zrobić by je zdobyć?

Nic skomplikowanego. Wystarczy, że w komentarzu pod tym wpisem podasz swoją propozycję świątecznego dania lub deseru, przyrządzonego w wersji light. Zbierzmy pomysły na lżejsze święta. Pokażmy, że można jeść nawiązując do tradycji, ale trochę zdrowiej.

Może zainspiruje Was mój ubiegłoroczny wpis o ciut bardziej dietetycznych świętach: https://wkrainiesmaku.pl/9954/kolacyjna-wigilia-light-wywiad-ze-mna-o-zdrowych-swietach/.

Konkurs trwa od dzisiaj do przyszłego czwartku 19 grudnia, do godziny 23:59. Autorów najciekawszych (moim zdaniem) propozycji ogłoszę do piątku 20 grudnia, do godz. 18:00. A potem zajmę się realizowaniem Waszych dietetycznych sugestii 🙂

Powodzenia!

Wyniki!

UWAGA z 20 grudnia 2013 r: Wyniki konkursu podałam we wpisie: Boże Narodzenie bez wyrzutów sumienia, czyli jak jeść zdrowiej w Święta

* Bony można zrealizować tylko zamawiając jedzenie online w serwisie Pyszne.pl, w restauracjach, które posiadają w ofercie płatność online oraz które dowożą jedzenie pod adres wpisany przez zwycięzcę. Należy to sprawdzić podając adres dostawy na stronie pyszne.pl.

14 komentarzy

  1. Ja proponuję rybkę z piekarnika. Tradycyjny karp w panierce chłonie sporo tłuszczu podczas smażenia, dlatego możemy go przygotować w wersji light. Możemy dodać do niego natkę pietruszki, kilka ząbków czosnku, kawałek cebuli, delikatnie doprawić, zawinąć w folię i upiec. A gotowe kawałki rybki podawać w towarzystwie cytryny. Pyszności…

  2. To i ja się podzielę swoimi odchudzonymi świątecznymi potrawami 🙂
    W moim domu dwie osoby są na wiecznej diecie-ja i mama. Staramy się żeby było 12 potraw, taka już rodzinna tradycja, ale żeby były one lżejsze od tych, które znamy z przygotowań babć, bo one raczej nie widzą problemu ze smażeniem w głębokim tłuszczu.
    1.Pierogi robimi z mąki pełnoziarnistej i nie posmażamy ich, wrzucamy do piekarnika na 10 minut i są ładnie przyrumienione.
    2. Ryba po grecku. U nas właściwie to nie jest po grecku, bo robimy ją z dorsza. Ryby nie panierujemy, tylko surową (przyprawioną solą morską i pieprzem) pieczemy w piekarniku razem z mieszanką chińską/włoszczyzną, często warzywa mieszamy z koncentratem pomidorowym.
    3. Barszcz nie jest zabielany śmietaną, ale jogurtem naturalnym bez tłuszczu, ta sama sytuacja jest ze śledziami, też w jogurcie.
    4. Moje ulubione krokiety. Staram się ich nie jeść w ciągu roku, bo potem w święta nie smakują już tak wyjątkowo 😉 Raz zrobiliśmy naleśniki otrębowe ze skrobią kukurydzianą, czyli cała mąka została wyeliminowana, smażone bez tłuszczu, panierki też nie było. Moja słabość do nich wygrała, w tym roku na pewno będą z normalnych naleśników, chociaż bez panierki, bo takie mi bardziej smakują no i są mniej kaloryczne.
    5. W moim domu je się dużo ryb, nie smażymy ich, gotujemy na parze razem z warzywami, pieczemy w piekarniku i takie nam bardziej pasują.

  3. W sumie każda potrawę, ozywając niego wyobraźni, można przemienić w pyszne, lekkie danie i nie uronić z niego ani krzty świątecznego klimatu! Z barszczem problemu nie ma – i tak zazwyczaj serwuje się go w czystej postaci. Pierogi z kapusta i grzybami zastępuję zdrowszymi i lżej strawnymi pierogami z maki razowej, z białą kasza gryczaną (nieprażoną) i grzybami. Zamiast ryby smażonej, polecam pulpeciki rybne w sosie grzybowym, lub koperkowym, ale na bazie jogurtu greckiego a nie tłustej śmietany. Śledzi nie zalewajmy śmietaną, olejem czy majonezem – i bez nich przyrządzimy pyszną sałatkę, albo możemy użyć jogurtu. Pyszne są tez w przyprawie korzennej, już bez dodatkowych sosów.Ryba „po grecku” – z dużą ilością warzyw,lub ryba w „papilotach” czyli w pakunkach z papieru do pieczenia, z ziołami i warzywami, pieczona w piekarniku, też będą pyszne. A jeżeli lubimy smażoną rybę, można pomyśleć o innej panierce. Zamiast bułki tartej wystarczy użyć orzechów, zmielonego siemienia – kalorii może nie mniej, ale o ile zdrowsze! Desery z reguły nie są dietetyczne, ale np zamiast zwykłych pierników, dlaczego by nie upiec korzennych ciasteczek owsianych, z żurawiną i owocami goi? Ich aromat i smak to kwintesencja zimy i świąt! Ciasta można upiec z dodatkiem warzyw – marchwiowy piernik, cukiniowy murzynek… Świętą są raz w roku, towarzyszy im niepowtarzalna atmosfera kreowana przez wszędobylskie dekoracje, zimowe, świąteczne piosenki… Nie psujmy sobie humoru główkowaniem nad dieta! Jeżeli ograniczymy porcje, i podmienimy najgorsze składniki w tradycyjnych potrawach na te lżejsze i zdrowsze, możemy spędzić święta bez zbędnych zmartwień 😉 Więc uruchamiamy wyobraźnie i ruszamy do kuchni! 🙂

  4. Mój pomysł na lżejsze święta to przede wszystkim jedzenie z umiarem:). A jeśli chodzi o potrawy to warto przygotowć rybę gotowana na parze z sosem balsamicznym – jakiesz to pyszne 🙂

    Inna propozycja jest przygotowanie ryby w białym winie na patelni (bez tłuszczu i panienki!). Uzyskamy przepyszny aromat nie podnosząc kaloryczności. 🙂

    Nie musimy rownież jeść tyle ciężkich i kalorycznych ciast. Stawiamy na lekkie, zdrowe i świeże owoce aromatyczne doprawiony przyprawami np, przyprawa do piernika 🙂

    Kto powiedział ze w Święta na polskim stole musi być tłusto ?

  5. ja bym zaproponowała rybkę po grecku
    Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć,Rybę pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Obtoczyć w mące, ale dopiero przed samym smażeniem.Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy. W czasie gdy gotują się warzywa można usmażyć rybę, z dwóch stron na lekko zrumieniony kolor. W mące obtoczyć bezpośrednio przed smażeniem,Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku. Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie

  6. Staram się aby wszystkie potrawy były odchudzone na Święta – nie potrzeba nam dodatkowych kalorii 😉
    Może to być bigos w wersji fit: Kapusta kiszona z grzybami, trochę cebulki i przypraw. Bez mięsa i bez tłuszczu. Można jeść do woli 😉
    Lubię słodkości, ale piekę zdrowsze wersje, np. sernik z chudego serka Emilki, słodzony ksylitolem, do tego jajka od kurek sąsiadki, aromat waniliowy i pyszny dietetyczny wypiek na Święta gotowy.

  7. Ja gorąco polecam to co znajduje się na moim stole:
    – pierogi z soczewicą
    – pieczonego łososia w galarecie
    – sałatkę z cytrusów (pomarańczy, pomelo, grapefruitów) i bananów aromatyzowaną przyprawą piernikową
    – korzenne batoniki muesli
    – pieczone jabłka pod korzenną kruszonką

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*