Korzenna babka majonezowa przełożona domową konfiturą truskawkową

Naszła mnie ochota by upiec piernik nieco inaczej niż zwykle – z majonezem. Wielokrotnie się zastanawiałam jak może smakować ciasto z tym nietypowym dodatkiem. Podejrzewałam, że bardzo dobrze, bo majonez to w końcu olej (wchodzi w skład wielu ciast) oraz ocet (umożliwia wyzwalanie dwutlenku węgla z sody, a zatem warunkuje rośnięcie wypieku). Nie zawiodłam się – piernik na majonezie udał się znakomicie. Nazwałam go „korzenna babka majonezowa” ponieważ struktura tego ciasta jest typowo piaskowa, charakterystyczna dla babek.

W pierwotnym zamierzeniu pierniczek miał zostać przełożony konfiturą z aronii, ale nie mogłam znaleźć jej w czeluściach szafy. Wpadła mi natomiast w ręce domowa konfitura truskawkowa. Super pasowała do przypraw korzennych! Gorąco polecam ją jako alternatywę do klasycznych powideł śliwkowych. Do przełożenia piernika świetnie nadaje się też konfitura z czarnej porzeczki. Dobrze sprawdza się też połączenie dżem/powidła/konfitura + Nutella. Mogliście je już widzieć przy moim przepisie na pierniczki miodowe z migdałami i skórka pomarańczową.

Poniższa babka majonezowa (vel piernik na majonezie) powędrowała ze mną na wigilijne spotkanie wielkopolskich blogerów 2013.

Korzenna babka majonezowa przekładana konfiturą truskawkową
Korzenna babka majonezowa przekładana konfiturą truskawkową.
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki (ok. 200 g) majonezu, użyłam majonez Dekoracyjny Winiary
  • 1 szklanka mleka
  • słoik domowej konfitury truskawkowej

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Delikatnie wmieszaj majonez. Następnie, naprzemiennie, dodawaj mleko i mąkę (na 2-3 razy), niezbyt energicznie mieszając.

Przenieś ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówki 10×20 cm + 2 muffinkowe foremki silikonowe (do których dodałam suszone śliwki). Piecz w 180°C do tzw. suchego patyczka. Nie liczyłam dokładnie czasu, ale myślę, że zajmie to ok. 30-40 minut. W przypadku babeczek będzie to ok. 20 minut.

Po przestudzeniu rozkrój piernik poziomo na pół lub na 3 części. Przełóż konfiturą truskawkową. Podawaj od razu, jeśli wolisz ciasta piaskowe. Jeśli jesteś smakoszem wilgotnych ciast podawaj na drugi dzień.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>