Kapusta z grzybami w zapiekance ziemniaczanej i tartaletkach

Przy okazji Świąt, albo właściwie przedświątecznych spotkań, pobawiłam się szukanie nowych wersji podania farszu z kapustą i pieczarkami, który niegdyś pokazałam Wam w poście z przepisem na pizzerinki z kapustą i pieczarkami. Nieco zmieniłam proporcje składników farszu i zapiekłam go razem z ziemniakami i mięsem (na spotkanie wigilijne wielkopolskich blogerów) oraz w cieście kruchym w kształcie tartaletek (na spotkanie wigilijne w firmie). Stąd przedstawiam dziś bardzo naturalistyczne zdjęcia. Zapiekanka powstała jeszcze w mini-wersji testowej, z dwoma warstwami ziemniaków i goudą czosnkową. Gorąco polecam wszystkie :)

Kapusta z grzybami:

  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 słoik farszu pieczarkowego OLE!
  • sól i świeżo mielony pieprz

Posiekaj drobno cebule. Podsmaż na oleju. Dodaj drobno pokrojoną kiszoną kapustę. Duś pod przykryciem, do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. Wmieszaj farsz pieczarkowy. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, kapustą i grzybami:

Zapiekanka z ziemniakami, mięsem oraz kapustą i grzybami
Zapiekanka z ziemniakami, mięsem oraz kapustą i grzybami.
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • sos grzybowy (w torebce)
  • sos sojowo-grzybowy
  • sól, pieprz
  • ugotowane talarki ziemniaków
  • 3/4 porcji kapusty z grzybami

Na suchej patelni podsmaż mięso do zbrązowienia, od czasu do czasu mieszając. Dodaj sos grzybowy rozpuszczony w ok. 1/2 szklanki wody. Chwilę pogotuj. Dodaj sos sojowo-grzybowy (ok. 1 łyżkę). W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym wyłóż talarki ziemniaków. Przykryj warstwą mięsa oraz warstwą kapusty z grzybami (ok. 3/4 porcji).

 

Tartaletki z kapustą i grzybami:

Tartaletki z kapustą i grzybami
Tartaletki z kapustą i grzybami.
  • 150 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/4 porcji kapusty z grzybami

Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę i sól. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Wylepiaj ciastem foremki do mini-tartaletek. Piecz w 180 st. C. do lekkiego zrumienienia.

W upieczonych korpusach umieszczaj farsz. Tartaletki przed podaniem możesz podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Wierzch możesz posypać startym serem i natką pietruszki.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>